Skip to content Skip to footer

Mișcarea și exercițiul fizic terapeutic

Terapia manuala reprezintă un concept care utilizează tehnici și metode de tratare a problemelor musculo-schletale, prin mobilizarea manuală a articulațiilor si muschilor în direcții specifice, cu viteze diferite (HVLA – high velocity, low amplitude) pentru recâștigarea mobilitatii (mobilizari și manipulari), pentru a reduce durerea și pentru a restabili funcția normală la nivelul țesuturilor moi și a articulațiilor.

Terapia manuală reprezinta abordarea terapeutica individualizata, în cadrul careia sunt evaluate în detaliu si minutios musculatura, articulatiile si tesuturile nervoase.Filozofia terapiei manuale este bazată pe o abordare activă , care încurajează autonomia pacientului.

Terapia manuală are la bază concepte specifice de biomecanică și neuro-fiziologie și este un domeniu care se găsește la intersecția dintre specialitățile medicale diferite, precum fizioterapia/ kinetoterapia, medicina manuală, ortopedia și reumatologia; scopul comun al acestor domenii este găsirea unor soluții la patologiile aparatului locomotor manifestate prin restricție de mobilitate.

Tehnicile cele mai des utilizate, ale căror obiective sunt restabilirea mișcării, recâștigarea funcției și diminuarea durerii, sunt reprezentate de:

 • tehnici de mobilizare a țesuturilor moi, inclusiv tehnici miotensive și miofasciale;
 • tehnici de mobilizare și manipulare specifice;
 • tehnici de eliberare a punctelor trigger.

Terapia manuală se utilizează în cazul afecțiunilor acute și cronice ale diferitelor segmente ale organismului, având ca scop final reducererea durerii, redarea mobilității și funcției segemntului afectat.

Terapia manuală este extrem de utilă în cazul afecțiunilor țesuturilor moi și a limitărilor de mobilitate articulară la nivelul coloanei vertebrale și bazinului, articulațiilor membrelor superioare și inferioare, care provoacă durere și care afectează viața socio-profesională a pacientului.

Studiile realizate la nivel mondial demonstrează în mod constant că această combinație între terapie manuală și mișcare/exercițiul fizic terapeutic, alături de și cateva principii de educatie, reprezinta abordarea optimă a îngrijirii conservatoare (non-chirurgicale)a problemelor musculo-articulare.

Laserul (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) reprezinta o aplicatie noua a undelor electromagnetic, impusa de esecul tratamentelor clasice si necesitatea evitarii unor efecte secundare ale acestora, cu efecte mai rapide si mai eficiente.

Principalele actiuni terapeutice:

– antiinflamatoare;

– analgetica (antidureroasa

– miorelaxanta (scaderea contracturii musculare);

– antiedematos

– bactericid si antiviral;

– imbunatatirea microcirculatiei;

– cresterea intracelulara a multor enzime;

– cresterea circulatiei oxigenului;

– biostimulare;

– cicatrizarea leziunilor mai rapida;

– cresterea energiei celulelor

Toate aceste efecte sunt confirmate de studii obiective care au fost verificate si validate Trebuie retinut ca laserul nu este o raza magica ci un tratament ultramodern care a fost creat pentru a rezolva impreuna cu celelalte tipuri detratament afectiuni greu de ameliorat sau vindecat din toatespecialitatile medicale.

Indicatii terapeutice :

– afectiuni reumatismale (nevralgii, umar dureros, spondiloze,artroze, artrite, guta, halux valgus, pinten calcanean);

– afectiuni posttraumatice (edeme posttraumatice, hematoame,rupturi musculare, entorse, luxatii, fracturi);

– afectiuni neurologice (pareze, paralizii, migrena);

– afectiuni ORL si stomatologice ( rinite, sinuzite, otite, paradontite, reactii postextractii dentare, gingivite);

– afectiuni dermatologice (abcese, furunculoze, eczeme, ulcer varicos, cicatrici cheloide);

– afectiuni cardiovasculare (hipertensiune arteriala, arterita, flebita, varice);

– afectiuni urogenitale (induratie plastica de corpi cavernosi, cistita, afectiuni ale prostatei)

– alte indicatii (insomnie, distonie neurovegetativa).

Terapia cu Tecar- tehnologia pusă în slujba vindecării nu mai este o noutate, ci o realitate. Cercetarea continuă în fizioterapie a permis introducerea a unor aparate inovatoare, cu o înaltă eficacitate terapeutică, care au revoluţionat abordarea recuperării şi vindecării, facilitând munca fizioterapeuţilor.

Terapia cu Tecar este o terapie non invazivă şi nedureroasă care provoacă pacientului o senzaţie plăcută şi relaxantă. Solicită puternic mecanismele celulare şi măreşte activarea proceselor naturale de auto-reparare şi antiinflamatorii, ajungând în straturile profunde. Este posibilă efectuarea aplicaţiilor imediat după trauma sau în faza acută a unui proces inflamator, garantând rezultate notabile în timpi scurţi.

Terapia cu TECAR este indicată în particular patologiilor sistemului osteo-mio-articular, precum Lombalgie – Lombosciatalgie,Tendinopatie – Tenosinovite – Peritendinite, Bursite,Capsulite, Fasceite, Patologii osteocondrale,Contracturi, întinderi şi leziuni musculare,Traume contuzionale, atroze, sindroame mio-fasciale de la anivelul umărului, etc.

CONTRAINDICAŢII

 1. Pacemaker
 2. Graviditate
 3. Insuficiență venoasă
 4. Cancer osos
 5. Osteoporoz
 6. Hematoame recente

Mișcarea și exercițiul fizic reprezintă mijloacele specifice utilizate de fizioterapeuți pentru a veni în ajutorul persoanelor cu diverse leziuni, boli sau afecțiuni,pentru dezvoltarea, menţinerea şi restabilirea capacităţii de mişcare şi a abilităţii funcţionale ale persoanelor, la nivel maxim posibil, pe toată perioada vieţii.

Poți beneficia de avantajele mișcării și exercițiului fizic la orice vârstă, pentru orice situație în care este necesară redarea stării de sănătate fizică și psihică, cum ar fi:

 • dureri musculo-scheletale precum dureri de spate (lombalgii, cervicalgii), dureri articulare sau musculare de diferite cauze (artroze, tendinopatii, leziuni sportive etc.) ;
 • afecțiuni neurologice precum accident vascular cerebral, Parkinson, scleroză multiplă, paralizii de plex brahial, paralizie cerebrală (infirmitate motorie cerebrală) etc.;
 • afecțiuni cardiace: după infarct miocardic, HTA, boală cardiacă cronică etc;
 • patologie respiratorie: fibroză chistică, astm, sindrom bronho- pulmonar obstructiv – BPOC;
 • sarcină și post-partum;
 • deviații ale coloanei vertebrale: scolioză, cifoză.

Programele recomandate de specialiștii centrului Kineto Dema sunt întotdeauna individualizate  și adaptate nevoilor pacientului și se bazează pe o examinare complexă și completă.

De asemenea, vei fi informat cu privire la principiile  sănătoase și corecte care stau la baza realizării activităților fizice și sportive de performanță sau de loisir.

Leave a comment