Activități de fizioterapie
Exerciții fizice terapeutice
Programe individualizate pentru afecțiuni musculoscheletale manifestate prin dureri lombare sau de ceafă, dureri de umăr, de șold sau de genunchi, entorse de gleznă sau de genunchi, fracturi etc.
Programe individualizate de exerciții fizice terapeutice specifice pentru scoliozele idiopatice ale adolescentului (BSPTS, program creditat de International Society on Scoliosis Orthopaedic and Rehabilitation Treatment- SOSORT)
Corectarea posturii
Tulburările de statică vertebrală (hipercifoze toracale, cifoze lombare, scolioze, rectitudine cervicală etc.) pun în dificultate copilul și adolescentul atunci când este vorba de controlul pozițiilor menținute, astfel încât să poată desfășura cu succes pot fi netratate pot cauza în timp disconfort și/sau durere, cu afectarea stării de sănătate fizică și psihică a adolescentului.
Tot mai mulți părinți se plâng că ”le spun în permanență copiilor să stea drepți și că aceștia nu îi ascultă”. Copilul/adolescentul nu poate sta drept, nu poate menține poziția corectă, nu pentru că nu își dorește, ci pentru că ”musculatura și sistemul nervos nu îl ajută”.
Factorii de risc sunt creșterea bruscă în înălțime, lipsa activităților fizice și a regularității desfășurării acestora și menținerea pe perioade lungi a unor poziții incorecte în timpul folosirii excesive a telefonului și a gadget-urilor.
Astfel, pentru a-l ajuta pe copil și adolescent să crească și să se dezvolte armonios și sănătos, încurajează-l să realizeze exerciții specifice particularităților lui, descoperite doar printr-o evaluare corectă și completă a posturii și a sistemului musculoscheletal.
Potențialul de remediere scade semnificativ pe masură ce copilul se apropie de vârsta de 10-12 ani la fete și 13-14 ani la băieți, când există un vârf al creșterii adolescentului. Din acest motiv trebuie ca părinții să apeleze din timp la o evaluare de specialitate realizată de către fizioterapeut.
Recuperarea Sportivă
Desfășurarea unor activități specifice sportului suprasolicită sistemul musculoscheletal al copilului/adolescentului, crescând astfel riscul leziunilor. Acestea pot fi prevenite numai prin programe de fizioterapie individualizate pentru creșterea flexibilității lanțurilor mio-fasciale, creșterea mobilității articulațiilor, activarea musculaturii care stabilizează articulațiile, îmbunătățirea propriocepției, a echilibrului și a coordonării.
Leziunile articulare și musculare asociate practicării sportului de performanță sau de plăcere de tipul entorse, luxații, fracturi, rupturi musculare necesită fizioterapie, pentru reducerea durerilor și a edemelor post-traumatice, pentru îmbunătățirea intervalului de mișcare activă și pasivă, pentru creșterea forței mușchilor afectați și pentru revenirea în activitatea sportivă.
Scolioza idiopatică este o deformare tridimensională complexă 3D a coloanei vertebrale și a trunchiului care apare la copiii aparent sănătoși și care poate progresa în raport cu numeroși factori în timpul oricărei perioade rapide de creștere (10-12 ani la fete și 12-14 ani la băieți) sau mai târziu în timpul vieții.
Programul de exerciții specifice pentru scolioză utilizat de echipa centrului este acceptat de de International Society on Scoliosis Orthopaedic and Rehabilitation Treatment- SOSORT, are la bază un concept care a reorganizat și a redefinit principiile Schroth și reprezintă o strategie terapeutică care se bazează pe crearea unei noi scheme corporale pe baza corecției posturale 3D, a tehnicii de expansiune, a activării musculare și a integrării.
TERAPIA MANUALĂ
- Nu de puține ori, rezultatele cele mai bune în tratamentul afecțiunilor musculoscheletale la copii și adolescenți se obțin prin asocierea exercițiilor fizice terapeutice cu terapia manuală, metodă non-invazivă care utilizează o gamă largă de tehnic manuale, precum manipularea articulațiilor șimobilizarea țesuturilor moi pentru ameliorarea durerii, creșterea flexibilității mio-fasciale, reducerea tensiunilor musculare reducerea inflamației și a edemelor, creșterea mobilității articulare și îmbunătățirea posturii.
- Tehnicile utilizate sunt din conceptele Mulligan, Maitland și tehnici specifice terapiei manuale ortopedice certificate de Internationa Federation of Orthopaedic Manipulative Physical Therapists.