coperta carteAceastă carte a apărut datorită pacienților noștri, cărora le mulțumim că ne-au inspirat, ne-au provocat și ne-au mobilizat să demarăm conceperea și finalizarea acestei lucrări.
Particparea la programele de educație continuă, având ca formator pe prof. CFM Ioan Gruia și la work-shop-ul desfășurat la Munchen, al cărui formator a fost fizioteraputul Betina Paeth, ne-au deschis orizonturi noi, precum și dorința de a studia tehnicile de facilitare-inhibare aplicabile la pacienții cu afecțiuni neurologice și nu numai.
Dedicăm cartea “Facilitare-Inhibare în kinetoterapie. Ghid practic” tuturor kinetoterapeuților implicați în abordarea patologiilor extrem de dificile care, de cele mai multe ori, ne ridică mari semne de întrebare, având în vedere că mecanismele complexe de reeducare a funcției pierdute, sunt particulare fiecărui individ/pacient, iar individualizarea programelor de kinetoterapie ne pune în dificultate.
Șanșa pe care am avut-o de a întâlni oameni dispuși să ne împărtășească din experiența și cunoștințele lor, precum și experiența proprie, ne-au determinat să abordăm cu responsabilitate realizarea acestui ghid practic, pe care îl considerăm deosebit de util în practica specialiștilor debutanți, cât și a celor cu experiență în domeniu.
De asemenea, ghidul poate fi un punct de plecare pentru studiul facilitării-inhibării în cadrul facultății și specializărilor de kinetoterapie, adresându-se generațiilor tinere pasionate de noile tehnologii, cu scopul completării pregătirii teoretice și practice, a îmbunătățirii experienței profesionale, dincolo de “exercițiul cotidian”și a “transpunerii în cuvinte“ a practicii și maturității lor.
Am conceput această carte și cu gândul la familiile persoanelor cu disabilități, ai căror aparținători pot fi instruiți de către specialistul în kinetoterapie în ceea ce privește aplicarea acestora la domiciliu, iar prin bogăția imaginilor și descrierea clară și concisă a tehnicilor de facilitare/lucru, am încercat să oferim posibilitatea însușirii cu ușurință a acestora.
Definirea termenilor specifici domeniului reeducării prin facilitare-inhibare a fost posibilă prin aprofundarea literaturii de specialitate și are ca scop explicarea și clarificarea lor, pentru evitarea confuziilor, prin adaptarea acestora la specificul limbii române și nu prin traduceri mot-à-mot, fără a avea pretenția epuizării posibilităților de clarificare conceptuală.
Cartea “Facilitare-Inhibare în kinetoterapie. Ghid practic“ oferă o “variantă mobilă“ a tehnicilor de facilitare/lucru (limitate de abilitatea pacientului), lasând imaginația kinetoterapeutului să le combine și să le adapeze (cu respectarea pricipiilor de bază descrise) .

Autoarele

 Ne bucuram de colaborarea cu Centrul de Recuperare Medicală al prof. Santos Sastre, care ne onorează și ne obligă să abordăm cu responsabilitate pacienții cu deviații de coloană vertebrală. Împreună, am reușit să dezvoltăm un proiect comun de cercetare, prin care ne dorim să demonstrăm eficiența abordării complexe a scoliozei.

Kinetodema kinetoterapie Santos Sastre Kinetodema kinetoterapie bucuresti Santos Sastre Kinetodema kineto Santos Sastre Kinetodema kineto colaborare Santos Sastre Kinetodema kineto colaborare bucurestiSantos Sastre colaborare kinetoterapie Santos Sastre

 

carte kinetodema kinetoterapie bucuresti Priviţi cu ochii minţii aceste întinderi nesfârşite de ape! Încercaţi să simţiţi tumultul, freamătul, frământările şi să înţelegeţi cât de greu este să trezim din adâncuri şi să modelăm prin exerciţiul fizic creierul uman, ca apoi El să fie capabil să comande şi să controleze normalitatea. Kinetoterapeutul specializat în dezvoltarea copilului, asemănător căutătorului de perle din adâncuri, va reuşi prin arta lui de a conduce mişcarea, să descopere posibilităţile copilului, să le aducă la lumină şi să le valorifice.... pentru mulţi, el este vrăjitorul care transformă neîncrederea în certitudine, tristeţea în bucurie şi visul în realitate. Fiţi, aşadar, din când în când, vrăjitorii profesiei voastre, deoarece numai aşa vom putea continua această misiune sacră a educării terapeutice.

CĂCIULAN & STANCA