F.E.D.

 Ne numaram printre specialistii de marca in domeniul recuperarii neuro-motorii a copiilor                     cu disabilitati, în corectarea scliozei prin metoda FED (Fixare-Elongare-derotare), recuperarea sindroamelor algice structurale si functionale ale acoloanei vertebrale (prin elemente de terapie manuala si Mézières), dar si în reeducarea perineala.

În domeniul recuperarii nuro-motorii a copiilor cu disabilitati, suntem printre putinii specialisti români care utilizeaza tehnicile de decontracturare a musculaturii membrelor inferioare (nici unul dintre pacientii nostri nu are interventie chirurgicala de alungire a tendonului Achilian, a ischiogambierilor sau a adductorilor). De asemenea, aplicam decontracturarile pentru musculatura membrelor superioare, îmbunatatind astfel reactia de sprijin la nivelul membrului superior, prehensiune si manualitatea fina a micutilor pacienti . Suntem singurii specialisti care asociaza programelor de stimulare senzorio-motorie cu tehnica masajului facial si a hranirii,fara de care rezultatele nu vor fi cele asteptate din punct de vedere logopedic, al combaterii sialoreei si al independentiei pentru hranire a copilului .Copilul cu disabilitati neuro-motorii prezinta adesea si tulburari ale motricitatii buco-faciale, manifestate prin dificultate functionale de sugere, apucare a alimentelor, mentinere a acestora în gura, precum si a salivei, masticatie, transport intra-bucal al bolului alimentar, aspirare a lichidelor si deglutitie.
Am avut sansa sa învatam toate aceste tehnici, sa ni le însusim si sa le aplicam cu responsabilitate si curaj pacientilor nostri. Puteti gasi mai multe detalii în cartea intitulata „Paralizie cerebrala infantia/Infirmitate motorie cerebrala- Evaluare si kinetoterapie” ai carei autori suntem (coperta carte).

Corectarea scoliozei prin metoda FED (Fixare-Elongare-Derotare)
În domeniul corectarii deviatiilor scoliozei si cifozei, centrul nostru de recuperare ofera sansa corectarii semnificative a acestora în perioada copilariei si adolescentei, prin aplicarea metodei FED. Aceasta este singura metoda utilizata la nivel mondial pentru corectarea deviatiilor de coloana vertebrala, ale carei rezultate sunt în proportie de 80-90% în perioada de crestere si 30% la adult.
Dorim sa mentionam ca specialistii centrului nostru sunt singurii abilitati din România sa aplice tehnica FED si sa manevreze aparatul FED, prin sansa oferita de Prof. Santos Sastre de la Univeristatea din Barcelona si Centrul de recuperare a deviatiilor de coloana vertebrala din acelasi oras. Prin amabilitatea acestuia, am participat la numeroase cursuri de formare profesionala organizate atât în Spania cât si în România.

Metoda FED (fixare, elongare, derotare) a fost conceputa pentru tratarea deviatiilor coloanei vertebrale si consta în fixarea tridimensionala, elongarea si derotarea acesteia, prin presiune corectiva , realizata intermitent sau continuu, dar si control postural al pacientului în timpul perioadelor de relaxare.

Prin utilizarea acestei metode obtinem urmatoarele efecte:
-dezvoltarea cartilajului neurocentral si epifizar inhibate;
-modificarea orientarii patologice a inelului fibros al discului intervertebral;
-corectarea de partea concava a deformarilor elementelor articulatiilor intervertebrale (capsula articulara, ligamente, muschi);
-cresterea mobilitatii articulare si la nivel intercostal;
-stimularea de partea concava a sistemelor proprioceptive.

Scopul final al acestei metode FED este de a obtine o corectie posturala si o integrare socio-profesionala a persoanelor purtatoare de scolioza. Este o metoda care executata corect, continuu si constant sub îndrumarea specialistilor evita interventia chirurgicala si înlatura costurile ridicate pentru sistemul românesc de sanatate. Este neinvaziva, combina actiunea aparatului FED cu kinetoterapia, se completeaza, iar rezultatele sunt incredibile pentru multi specialisti.

De asemenea, programele specifice si individualizate de kinetoterapie utilizate constau în:
– tehnici analitice sau globale, simetrice sau asimetrice specifice metodei Schroth;
– tehnici din metoda Mézières;
– exercitiile de autocorectare a deformarii prin intermediul efortului activ, executate din pozitii hiperorective

În domeniul recuperării sindroamelor duresoase posturale, de disfuncţie sau de deranjament ale coloanei vertebrale lombosacrate. De-a lungul timpului, am întâlnit pacienţi cu aceste tipuri de sindroame care au urmat programe standard de kinetoterapie, depăşite din punct de vedere al tehnicilor aplicate (cel mai des utilizat: programul Williams), ceea ce nu se întâmplă în centrul nostru de recuperare. Din punct de vedere al specialiştilor de marcă, în recuperarea sindroamelor dureroase lombosacrate, programul Williams, cu cele 3 etape, nu se mai utilizează de mai bine de 10 ani. Complexitatea tehnicilor aplicate de echipa noastră răspunde noilor cercetări în domeniu, la nivel internaţional. Astfel, recuperarea funcţională nu se rezumă doar la retroversia bazinului, tonifierea musculaturii abdominale şi asuplizarea coloanei vertebrale. Programele concepute de specialiştii noştri constau în tehnici pentru: – mobilizarea pasivă a coloanei vertebrale pentru evitarea discomfortului sau durerii şi întinderea ţesuturilor contractate; – întinderea lanţului muscular posterior (metoda Mézières); – întindere a musculaturii contractate a bazinului; – stabilizare dinamică a coloanei vertebrale, proprioceptie (pentru disfuncţia muşchilor multifizi şi abdominali profunzi); – reechilibrarea complexului rotatorilor externi ai şoldului; – creştere a rezistenţei musculaturii trunchiului;
În domeniul reeducarii perineale
Reeducarea perineala reprezinta un domeniu complex care are ca scop ameliorarea controlului musculaturii planseului pelvin si a calitatii contractiei si relaxarii acesteia. Perineul este o entitate ale carei dereglari sunt consecinte ale unor factori favorizanti, precum cei organici, musculari, tendinosi, sau chiar dezechilibrul pelvisului.
Programele utilizate în Centrul nostru de recuperare sunt judicios gândite în functie de scopul urmarit, realizându-se astfel, adaptarea musculara la tipul de antrenament pe care îl propunem.
Experienta pe care o avem în acest domeniu ne îndreptateste sa afirmam ca, în cresterea fortei musculare intervin mai multi factori, cel mai important fiind adaptarea neurologica fata de exercitiile fizice. Astfel, în primele saptamâni, am remarcat o crestere a adaptarii neurologice a pacientilor la efort si o crestere a fortei musculare la nivelul planseului pelvin, a diafragmului si a musculaturii abdominale. Aceasta a dus la reducerea pierderilor urinare, îmbunatatindu-se controlul urinar (pacientul este capabil sa întrerupa jetul urinar) si crescând timpul între doua mictiuni.
Abordarea acestui tip de reeducare subliniaza un principiu pe care noi, toti, trebuie sa-l aparam: valoarea morala a profesiei noastre.

Comments are closed.